Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، روز گذشته شرکت اپل به درخواست مقامات چینی، برنامه محبوب Quran Majeed را که کاربران با استفاده از آن می‌توانستند آیات نورانی قرآن را گوش کنند یا بخوانند، از اپ استور چین حذف کرد. دولت چین، دین اسلام را به عنوان دین رسمی این کشور قبول دارد و اکنون کاربران این اقدام را تضاد با این مقبولیت می‌دانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برنامه Quran Majeed در سال ۲۰۱۰ و متعلق به توسعه دهنده این برنامه یعنی خدمات مدیریت اطلاعات پاکستان (PDMS) است. این برنامه در حال حاضر مورد استفاده ۲۵ میلیون مسلمان در سراسر جهان است. پس از حذف این برنامه که یک میلیون کاربر در چین دارد، حسن شفیق احمد؛ مدیر ارشد این شرکت قرآنی اعلام کرد که ما در تلاش هستیم تا با اداره فضای مجازی چین و مقامات این کشور ارتباط برقرار کنیم تا این برنامه دوباره به App China برگردد.

او ادامه داد: "طبق اطلاعاتی که بدست آوردیم، چین نیاز به مستندات بیشتری دارد تا تعدادی از برنامه‌ها را در فروشگاه‌های موبایلی این کشور نمایش دهد. برنامه‌هایی که حاوی محتوای کتاب‌ها یا مجلات هستند، باشد مجوز انتشار آنلاین را از اداره انتشارات ملی چین دریافت کنند. " البته هنوز اعلام نشده که این برنامه مجوزهای انتشار آنلاین را داشته است یا خیر.

چین، بازاری بزرگ برای اپل

بازار چین، در رده سوم پس از بازار‌های آمریکا و اروپا از نظر فروش قرار دارد. اپل برای فعالیتش در چین باید تابع قوانین حزب کمونیست چین باشد، بنابراین برنامه‌هایی که می‌توانند از خط قرمز‌های این کشور عبور کنند را حذف می‌کند. چین یکی از مهمترین بازار‌های بزرگ برای اپل است و زنجیره تامین این شرکت برای بقا به شدت به چین وابسته است. حذف برنامه Quran Majeed توسط سایت Apple Censorship انجام شد، این وب سایت برنامه‌های App Apple را در سراسر جهان نظارت می‌کند.

البته می‌توان اقدام تازه مقامات چینی را به موضوع پیوستن مسلمانان اویغور در این کشور به گروه تروریستی داعش مرتبط دانست. در جنگ داعش با سوریه و عراق تعدادی از این افراد به این گروه افراطی پیوسته بودند و می‌توان گفت چین اکنون نگران این است که باز هم تعدادی از این افراد به گروه‌های افراطی بپیوندند و در این کشور حملات تروریستی انجام دهند.

بیشتر بخوانید

پخش قرآن از فضا با استفاده از فناوری ماهواره ای اعمال سلیقه سیاسی، تضییع حقوق کاربران

در همین راستا، محمدهادی بیات، روزنامه نگار، پژوهشگر و فعال حوزه فناوری اطلاعات، فرهنگ و ارتباطات در گفتگو با خبرنگار حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: "با توجه به تغییراتی که فضای مجازی و ابزار‌های دیجیتالی داشته اند اولین و مهمترین نکته‌ای که به نظر می‌رسد اهمیت برنامه‌های کاربردی موبایلی بسته به محتوا‌های جاری روی آن‌ها است. بدون شک این عصر را باید عصر درخشش محتوای دیجیتال دانست. از این رو بیشتر و بیشتر در خصوص تاثیر و به عبارتی معجزه محتوای دیجیتال خواهیم شنید. "

وی ادامه داد: " فعالیت‌های محتوایی کاربران است که باعث رونق و درآمدزایی پلتفرم‌ها می‌شوند. از طرفی پلتفرم‌ها علیرغم اینکه در ارتباط با حکومت‌ها هستند، عملا هویت مستقل دارند یعنی باید از اعمال سیاست‌های حاکمیتی دولت‌ها و حکومت‌ها مستقل باشند. دخالت‌ها و اعمال سلایق سیاسی در موارد بسیاری می‌تواند به تضییع حقوق کاربران منجر شود. "

بیات تصریح کرد: "اپ استور سابقه حذف برنامه‌های کاربردی مختلفی از جمله اپ‌های ایرانی را به بهانه‌های مختلف دارد. عموما هم مانند باقی پلتفرم‌های بزرگ و پر مخاطب در این موارد پاسخگو نیست. اما در خصوص موضوع خاص درخواست‌های چین از شرکت اپل این شرکت ترجیح داده به یک توضیح ساده بسنده کند و منافع خود در کشوری که سازنده عمده سخت افزار‌های گوشی موبایل اپل است و کاربران فراوانی در این کشور دارد به شعار‌های آزاد اندیشی و ماهیت مستقل خود ترجیح دهد.

به عبارتی کشوری مثل چین با داشتن قدرت اقتصادی و ارتباط فناورانه با جهان می‌تواند خواست خود را حتی به بزرگترین برند‌های جهانی تحمیل کند. در این راستا فشار‌های مردمی مسلمانان در شبکه‌های اجتماعی و همچنین پیگیری‌های حقوقی تشکل‌های غیر دولتی و فعالان حقوق مدنی می‌تواند بر تجدید نظر شرکت اپل برای بازگرداندن این برنامه، موثر واقع شود و بیش از یک میلیون کاربر چینی این برنامه را از محتوای آن بهرمند سازد. "

گفتنی است که برنامه قرآن مجید اکنون در سراسر دنیا در اختیار کاربران قرار دارد و خدماتی مانند نسخه دیجیتال قرآن به زبان عربی و با ترجمه به زبان‌های مختلف، مسجدیاب، قاریان مختلف، زمان‌های اذان و قبله نما را به کاربران ارائه می‌کند. حذف این برنامه از فروشگاه اپل در کشور چین، واکنش‎های بسیاری را از سوی کاربران مسلمان و حتی چهره‌های سیاسی کشورهای مسلمان در پی داشت و همگی از شرکت اپل و خصوصا دولت چین انتظار دارند تا پاسخی روشن و منطقی برای این اقدام ارائه کنند.

گزارش از مائده زمان فشمی

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: قرآن کریم شرکت اپل اپ استور کشور چین فضای مجازی برنامه ها شرکت اپل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۲۹۳۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چطور از دسترسی هوش مصنوعی به اطلاعات حساس جلوگیری کنیم؟

هر محتوایی که در سطح اینترنت مشاهده می‌کنید، به‌احتمال زیاد جمع‌آوری شده و برای آموزش نسل کنونی هوش مصنوعی مولد مورد استفاده قرار گرفته است. مدل‌های زبان بزرگ مثل ChatGPT و ابزار‌های تولیدکننده‌ی تصویر با انبوهی از داده‌های ما تغذیه می‌شوند. حتی اگر این داده‌ها برای ساخت چت‌بات به‌کار نروند، می‌توانند در ویژگی‌های دیگر یادگیری ماشین استفاده شوند.

شرکت‌های فناوری برای جمع‌آوری داده‌هایی که به‌گفته خودشان برای خلق هوش مصنوعی مولد ضروری هستند، سرتاسر وب را با بی‌توجهی به حقوق مؤلفان، قوانین کپی‌رایت و حریم خصوصی کاربران، مورد استفاده قرار داده‌اند. شرکت‌هایی هم که انبوهی از اطلاعات کاربران را در اختیار دارند، به‌دنبال سهمی از سود صنعت هوش مصنوعی هستند.

اگر شما هم نگران هستید که داده‌‌هایتان مورد استفاده‌ی هوش مصنوعی قرار بگیرد، ما در این مقاله به‌بررسی راهکارهای جلوگیری از دسترسی هوش مصنوعی به اطلاعات خصوصی می‌پردازیم.

پیش‌از آن‌که به روش‌های جلوگیری از دسترسی هوش مصنوعی به اطلاعات خصوصی بپردازیم، بهتر است سطح انتظارات را در حد واقع‌بینانه نگه‌داریم. بسیاری از شرکت‌های توسعه‌دهنده‌ی هوش مصنوعی از مدت‌ها قبل اقدام به جمع‌آوری گسترده‌ی داده‌های وب کرده‌اند؛ بنابر این، احتمالاً هر آنچه که تا امروز منتشر کرده‌اید، هم‌اکنون در سیستم‌های آن‌ها وجود دارد. این شرکت‌ها درباره‌ی اطلاعاتی که استخراج یا خریداری کرده‌اند، شفاف عمل نمی‌کنند و اطلاعات ما در این زمینه بسیار مبهم است.

شرکت‌ها می‌توانند فرایند انصراف از استفاده‌ی داده‌ها برای آموزش هوش مصنوعی را پیچیده کنند. بسیاری از افراد درباره‌ی مجوز‌هایی که پذیرفته‌اند یا نحوه‌ی به‌کارگیری داده‌ها، دید روشنی ندارند. این موضوع مربوط‌به قبل‌از زمانی است که به قوانین مختلف، مانند حمایت از حقوق مالکیت فکری و قوانین قدرتمند حفظ حریم خصوصی اروپا، توجه شود. فیسبوک، گوگل و شرکت‌های دیگر، در اسناد مربوط‌به حریم خصوصی خود ذکر کرده‌اند که شاید از داده‌های شما برای آموزش هوش مصنوعی استفاده کنند.

فهرست زیر فقط شامل شرکت‌هایی می‌شود که درحال‌حاضر راهکاری برای منع دسترسی آن‌ها به داده‌های شخصی کاربران برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی ارائه می‌دهند.

روش جلوگیری از دسترسی ابزارهای هوش مصنوعی به داده‌ها

ذخیره‌سازی فایل‌ها در سرویس‌های ابری، مزایای زیادی دارد. اما این فایل‌ها می‌توانند برای مقاصد دیگر نیز مورد استفاده قرار بگیرند. براساس اسناد شرکت‌هایی مانند ادوبی و آمازون، داده‌های ذخیره‌شده در فضای ابری آن‌ها، می‌تواند برای آموزش الگوریتم‌های یادگیری ماشین به‌کار رود.

گوگل جمنای

اگر از چت‌بات گوگل جمنای (Gemini) استفاده می‌کنید، باید بدانید کارشناسان انسانی برخی مکالمات شما را برای بررسی و بهبود مدل هوش مصنوعی بازبینی می‌کنند. به‌هر حال، می‌توانید این دسترسی را لغو کنید. بدین‌منظور جمنای را در مرورگر خود باز کرده، روی بخش Activity کلیک و سپس از منوی کشویی Turn Off را انتخاب کنید. در این قسمت، می‌توانید صرفاً فعالیت جمنای را غیرفعال کنید و یا با انتخاب گزینه‌ی Delete data، هم دسترسی را لغو کرده و هم اطلاعات مکالمات گذشته را پاک کنید.

نکته‌ی مهم اینکه با غیرفعال‌سازی دسترسی جمنای به داده‌های شخصی خود، مکالمات آتی شما دیگر برای بازبینی دردسترس نخواهد بود، اما اطلاعات مکالمات قبلی که برای بررسی انتخاب شده‌اند، همچنان تا سه سال نزد گوگل باقی خواهند ماند.

تنظیمات حریم خصوصی OpenAI ChatGPT

هنگام استفاده از چت‌بات‌ها، ناخواسته اطلاعات شخصی زیادی را فاش می‌کنیم. OpenAI، به‌عنوان توسعه‌دهنده‌ی چت‌بات محبوب ChatGPT، به کاربران اختیاراتی برای کنترل داده‌هایشان می‌دهد. این اختیار شامل جلوگیری از استفاده از اطلاعات برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی آینده می‌شود.

طبق صفحات راهنمای OpenAI، کاربران وب ChatGPT که حساب کاربری ندارند، باید به بخش تنظیمات (Settings) مراجعه و گزینه‌ی Improve the model for everyone را غیرفعال کنند. اگر حساب کاربری دارید و ازطریق مرورگر وب وارد شده‌اید، باید به بخشChatGPT بروید و سپس در مسیر Settings و Data Controls، گزینه‌ی Chat History & Training را خاموش کنید. درصورتی‌که از اپلیکیشن‌های موبایل ChatGPT استفاده می‌کنید، به Settings مراجعه کرده و Data Controls را انتخاب کنید و درنهایت گزینه‌ی Chat History & Training را خاموش کنید.

صفحات پشتیبانی OpenAI هشدار می‌دهند که تغییر تنظیمات دسترسی به داده‌های شخصی در مرورگر یا دستگاه خاص، روی سایر مرورگرها یا دستگاه‌های شما همگام‌سازی نمی‌شود؛ بنابراین، باید اینکار را در هر جایی که از ChatGPT استفاده می‌کنید، انجام دهید.

فعالیت‌های OpenAI فراتر از ChatGPT است. این استارتاپ برای ابزار تولید تصویر Dall-E 3 نیز فرمی در نظر گرفته است که به شما امکان می‌دهد با ارسال آن، تصاویر مورد نظر خود را از مجموعه داده‌های آموزشی آینده حذف کنید. در این فرم باید نام، ایمیل، مالکیت حق‌نشر تصویر، جزئیات تصویر و اصل تصویر را آپلود کنید. OpenAI همچنین می‌گوید اگر حجم زیادی از تصاویر را به‌صورت آنلاین میزبانی می‌کنید که نمی‌خواهید برای آموزش داده‌ها استفاده شوند، شاید اضافه‌کردن GPTBot به فایل robots.txt وب‌سایت محل میزبانی تصاویر، روش کارآمدتری باشد.

Perplexity

Perplexity استارتاپی است که با استفاده از هوش مصنوعی در جست‌وجوی وب و یافتن پاسخ سؤالات به کاربران کمک می‌کند. این ابزار مثل سایر نرم‌افزارهای مشابه، به‌صورت پیش‌فرض رضایت شما برای استفاده از تعاملات و داده‌هایتان را در جهت بهبود هوش مصنوعی خود دریافت می‌کند. برای غیرفعال‌کردن این مورد، روی نام کاربری خود کلیک کنید، به بخش Account بروید و AI Data Retention را در حالت غیرفعال قرار دهید.

تنظیمات حریم خصوصی ادوبی

اگر از حساب کاربری شخصی ادوبی استفاده می‌کنید، غیرفعال‌کردن این قابلیت به‌سادگی امکان‌پذیر است. بدین‌منظور باید در صفحه‌ی حریم خصوصی ادوبی به بخش Content analysis بروید و کلید مربوطه را خاموش کنید. برای حساب‌های تجاری یا آموزشی، این امکان به‌صورت مجزا برای تک‌تک کاربران وجود ندارد و برای غیرفعال‌سازی آن باید با مدیر سیستم تماس بگیرید.

صفحه تنظیمات حریم خصوصی وردپرس

وردپرس گزینه‌ای برای جلوگیری از اشتراک‌گذاری داده‌ها با سرویس‌های شخص ثالث دارد. برای فعال کردن این قابلیت، در پنل مدیریت وب‌سایت، روی Settings و بعد از آن General و سپس Privacy کلیک کرده و در نهایت تیک گزینه‌ی Prevent third-party sharing را بزنید. سخنگوی Automattic می‌گوید: «ما درحال همکاری با خزنده‌های وب ازجمله Common Crawl هستیم تا جلوی دسترسی و فروش غیرمجاز محتوای کاربران را بگیریم.»

Grammarly

درحال حاضر، کاربران عادی گرمرلی (Grammarly) امکان لغو استفاده از داده‌هایشان را برای بهبود مدل یادگیری ماشین این سرویس ندارند. این امکان فقط برای حساب‌های تجاری (Business Account) دردسترس است که به‌صورت خودکار قابل مدیریت بوده و نیازی به درخواست مستقیم کاربر ندارد.

برای لغو دسترسی گرمرلی در حساب‌های تجاری، به تنظیمات حساب کاربری (Account Settings) مراجعه، روی تب Data Settings کلیک و سپس گزینه‌ی Product Improvement & Training را غیرفعال کنید. همچنین، حساب‌های تجاری تحت مدیریت مانند حساب‌های آموزشی و حساب‌های خریداری‌شده ازطریق نماینده‌ی فروش گرمرلی، به‌صورت خودکار از فرایند آموزش مدل هوش مصنوعی مستثنی هستند.

صفحه حریم خصوصی Quora

Quora ادعا می‌کند درحال‌حاضر از پاسخ‌ها، پست‌ها یا نظرات کاربران برای آموزش هوش مصنوعی استفاده نمی‌کند. این شرکت همچنین هیچ‌گونه داده‌ی کاربری را برای آموزش هوش مصنوعی به‌فروش نمی‌رساند. به‌هر حال، Quora همچنان گزینه‌ای برای انصراف از این موضوع در نظر گرفته است. برای اینکار، به صفحه‌ی Settings بروید، روی Privacy کلیک و سپس Allow large language models to be trained on your content را غیرفعال کنید.

به‌نوشته‌ی WIRED، امکان دارد Quora همچنان از برخی پست‌های خاص برای آموزش مدل‌های زبان بزرگ (LLM) استفاده کند. صفحات راهنمای این شرکت توضیح می‌دهند درصورتی‌که به پاسخ تولیدشده با هوش مصنوعی، پاسخ دهید، شاید اطلاعات آن، برای آموزش هوش مصنوعی مورد استفاده قرار گیرد. این شرکت اشاره می‌کند که احتمال استخراج داده‌ها ازطرف شرکت‌های متفرقه نیز وجود دارد.

Tumblr
شرکت Automattic، مالک وب‌سایت‌های Tumblr و WordPress.com، اعلام کرده که با همکاری شرکت‌های هوش مصنوعی قصد دارد از مجموعه داده‌های عظیم و منحصربه‌فرد محتوای منتشر شده در پلتفرم‌های خود برای آموزش هوش مصنوعی استفاده کند. سخنگوی این شرکت تأکید کرده است که ایمیل‌های کاربران و محتوای خصوصی شامل این همکاری نخواهد شد.

درصورتی‌که در Tumblr وبلاگ شخصی دارید، می‌توانید با مراجعه به Settings، انتخاب وبلاگ، کلیک روی آیکون چرخ‌دنده، رفتن به بخش Visibility و فعال‌کردن گزینه‌ی Prevent third-party sharing مانع استفاده از محتوای خود برای آموزش هوش مصنوعی شوید. همچنین بر اساس صفحات پشتیبانی Tumblr، پست‌های صریح، وبلاگ‌های حذف‌شده، و وبلاگ‌های دارای رمزعبور یا خصوصی به‌هیچ‌وجه با شرکت‌های دیگر به اشتراک گذاشته نمی‌شوند.

اسکلت

شاید برایتان عجیب باشد، اما حتی همان پیام‌های رد و بدل شده‌ی به‌ظاهر بی‌اهمیت در اسلک محل کارتان هم ممکن است برای آموزش مدل‌های این پلتفرم استفاده شوند. براساس گفته‌ی معاون بخش محصول اسلک، این پلتفرم از سالیان گذشته در محصولاتش از یادگیری ماشین برای ارائه‌ی قابلیت‌هایی مثل پیشنهاد کانال و ایموجی استفاده می‌کند.

اگرچه اسلک از داده‌های مشتریان برای آموزش مدل زبان بزرگ محصول هوش مصنوعی خود استفاده نمی‌کند، اما می‌تواند از تعاملات شما برای بهبود قابلیت‌های یادگیری ماشینی نرم‌افزار بهره ببرد. در صورتی‌که از حساب سازمانی اسلک استفاده می‌کنید، امکان انصراف از این فرآیند وجود ندارد.

تنها راه برای لغو اشتراک اسلک، ارسال ایمیل ازطرف مدیر سیستم به آدرس feedback@slack.com است. موضوع ایمیل باید Slack Global model opt-out request باشد و URL سازمان نیز در آن درج شود. اسلک هیچ جدول زمانی برای مدت زمان انجام فرایند لغو اشتراک ارائه نمی‌دهد، اما پس‌از تکمیل آن باید ایمیل تأیید برای شما ارسال کند.

وب‌سایت اختصاصی

اگر وب‌سایت اختصاصی خود را راه‌اندازی کرده‌اید، می‌توانید با به‌روزرسانی فایل robots.txt از ربات‌های هوش مصنوعی بخواهید صفحاتتان را کپی نکنند. بسیاری از وب‌سایت‌های خبری اجازه‌ نمی‌دهند ربات‌های هوش مصنوعی مقالاتشان را مرور کنند. برای مثال، فایل robots.txt وب‌سایت WIRED اجازه‌ی دسترسی به ربات‌های OpenAI، گوگل، آمازون، فیسبوک، Anthropic و Perplexity و بسیاری دیگر را نمی‌دهد.

این قابلیت صرفاً برای ناشران محتوا کاربرد ندارد. هر وب‌سایتی می‌تواند با اضافه کردن دستور disallow به فایل robots.txt، ربات‌های هوش مصنوعی را از دسترسی به سایت خود منع کند.

منبع: زومیت

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی فناوری

دیگر خبرها

  • ۱۲ هزار نفر در آزمون تخصصی حافظان قرآن کریم سراسر کشور شرکت کردند
  • مجازات واتس‌اپ برای کاربران خاطی!
  • شرکت ۱۲ هزار نفر در آزمون تخصصی حافظان قرآن کریم
  • افزایش ۲ هزار نفری شرکت کنندگان در آزمون اعطای مدرک تحصیلی معادل به حافظان قرآن کریم در کشور
  • برگزاری آزمون ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم در مشهد
  • موافقت مجدد مقامات سوئد با هتک حرمت قران مجید
  • هوش مصنوعی چگونه به خانه‌داری کمک می‌کند؟
  • دستیار هوشمند خانگی/ هوش مصنوعی چگونه به خانه‌داری کمک می‌کند؟
  • چطور از دسترسی هوش مصنوعی به اطلاعات حساس جلوگیری کنیم؟
  • تیک‌تاک در آستانه حذف از اپ استور آیفون